Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Glasögon

Bågar •  Glas  •  i.Scription  •  Impressionisten  •  Barnglasögon  •  Trivia

Börjar dina glasögon bli slitna? Vi hjälper dig att hitta en båge som passar dig i både färg och form, och ser också till 
så att du får glas av högsta kvalitet. Låt dina glasögon hjälpa dig att se bra, och dessutom se bra ut! 

Bågar

Vi hjälper dig att hitta en båge som du trivs i

Vi väljer själva ut våra bågar och ser till att det är senaste design och håller en hög kvalitet. Allt för att du ska hitta en båge som passar just dig i både färg och form. Louise, Katarina och Felicia är våra experter när det gäller bågar och solglasögon. De har koll på de senaste trenderna. Vårt sortiment är välfyllt med en mix av olika märken i diverse prisklasser för att kunna erbjuda ett så brett utbud som möjligt. Välkommen in så hjälper vi dig att hitta den rätta bågen.

Våra märken:
Alain MikliCarreraErmenegildo Zegna, Face à FaceGöttiInfaceJ.F. ReyKuno QuistMarc O'PoloJimmy ChooMax Mara, MunicPilgrimScandinavian EyewearSilhouetteTriple XVasumaWoow, med flera.

Glas

Hos oss finner du de allra bästa glasen för just dina ögon

Hos oss får du kvalitetsglas från Zeiss, Rodenstock, Hoya och Essilor. Vår huvudleverantör är Zeiss och vi använder Impressionisten för att få de progressiva glasen så exakt inpassade som möjligt. Vi mäter även din ögon i en i.Profiler® som mäter hela ögats felsyntheter för bättre mörker-, färg- och kontrastseende.


Olika glastyper

Enkelslipade glas
Enkelslipade glas har en och samma styrka  över hela glaset. Dessa glas används om man är översynt, närsynt och/eller astigmatisk. De finns i olika material, tjocklekar samt med olika behandlingar.

Progressiva glas
I 40-årsåldern får ögonen problem att ställa in skärpan för seende på olika avstånd särskilt på nära håll. Detta korrigeras steglöst med progressiva glas som har en jämn tilltagande styrka uppifrån och ned i glaset. 

Gradal Individual,  ”skräddarsydda” glas från Zeiss, gör synfältet bredare tack vare sin unika slipning. Dessutom tar de inte bara hänsyn till det aktuella synfelet utan även till dig och den båge du har valt. Efter en viss tillvänjning får de flesta ett mycket flexibelt seende på alla avstånd med hjälp av progressiva glasögon.

Arbetsanpassade glas
Vid arbete framför t.ex. bildskärm kan det behövas någon form av terminalglasögon. Förutom enkelslipade finns även närprogressiva samt rumsprogressiva glas. De är optimalt inställda för arbete på när- samt mellanavstånd. De här glasen fungerar bra för t.ex. kontorsarbete, dataanvändare, lärare och många fler. 

Tunna glas
Starka glas är inte längre det samma som tjocka glas. Nya material som är mera högbrytande samt asfäriska slipningar gör det möjligt att tillverka tunnare och snyggare glas, både i plast och mineral. Perfekt för dig som sätter värde på utseende och komfort, men inte vill kompromissa med funktion. 

Solglas
Solglasögon som korrigerar ditt synfel finns i många olika färger och glassorter. Polariserande glas är det bästa alternativet. Utöver att skydda ögonen, så tar de bort reflexer på vågräta ytor, som t.ex. när instrumentbrädan i bilen speglar sig i vindrutan. Vid aktiviteter som fiske eller segling är polariserande glas att föredra.

Några skötselråd

Skölj gärna glasen innan du putsar dem. På så vis minskar du risken att få repor och förlänger livslängden på glasen. För rengöring rekommenderar vi ljummet vatten (ej för varmt) och lite diskmedel. Vi har även andra produkter för att sköta om dina glas på bästa sätt, till exempel våtservetter och spray. Använd inte glasögonen i bastun eller lämna kvar dem i bilen en het sommardag. Glasen och behandlingarna kan bli skadade om de blir utsatta för hög värme. Undvik dessutom att lägga glasögonen med glaset direkt mot bordsytor och liknande, så repas de inte lika lätt.

i.Scription / i.Profiler

Upplev en klarare värld med i.Scription från Zeiss

i.Profiler® är ett högteknologiskt mätinstrument från Zeiss som vi på Optiker Almå använder. Den skannar av dina ögon i ett nersläckt rum så att den detaljerat kan mäta ögonen och dess egenskaper då pupillen är som mest utvidgad. Den sammanställer sedan informationen i en optisk karta. Det är värdefullt eftersom inget öga är helt runt och ingen hornhinna helt jämn. Alla ögonmätningar görs dessutom mycket enkelt utan obekväma förberedelser.

De flesta av oss vet om vi är översynta, närsynta eller astigmatiker. Men det finns även mer komplexa brytningsfel och avvikelser som är unika för varje mänskligt ögat. Dessa fel syns inte med personliga syntest som din ordination bygger på, men med i.Profiler® och den informationen som systemet samlar in om dina ögon, kan du nu ordineras ännu mer exakta precisionsglas från Carl Zeiss Vision. 

Utifrån informationen kan utvecklarna producera glasögon som ger dig tydligt seende både på natten och i skymningen utan störande reflektioner och bländningar. Du får bättre kontrasts- och djupseende och ser tydligare. Färger blir plötsligt rikare. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Genom i.Profiler kan vi ta fram din helt individuella synprofil. Beställer du sedan specialglasen från Zeiss så använder de i sin tur den informationen och i.Scription®-teknik för att producera skräddarsydda ZEISS precisionsglas. i.Scription® ger ditt seende en helt ny dimension.


Studier visar att många känner sig osäkra när de kör bil i regn, dimma, skymning och gryning. God syn är avgörande vid bilkörning för att man ska kunna köra säkert och undvika olyckor. Men vad krävs av ett par glasögonglas för att underlätta i dessa situationer? ZEISS har lösningen i sina DriveSafe-glas. Se videon ovan för ett smakprov!

Impressionisten

Mätinstrumentet som ger dig perfekt anpassade progressiva glasögon

Impressionisten är ett mätinstrument som hjälper oss att utföra en högteknologisk mätning av dig och dina bågar. Resultatet blir ett unikt specialanpassat progressivt glas just för dig och den bågen du valt ut.

Impressionisten mäter pupillhöjd, pupillavstånd, inklinationsvinkel, toppunktsavstånd samt bågskivevinkel. Den består av 2 kameror bakom en spegel som tar 2 bilder på dig med dina nya glasögonbågar på näsan. Vi lägger in dina glasstyrkor i ett datorprogram tillsammans med ett stort antal mätpunkter. Sedan beräknas de rätta mätvärdena just för dina styrkor och din båge. Därefter tillverkas de progressiva glasen efter datorns värden. 

Vi kan också visa skillnaden i storlek på avstånd- och läsfält mellan olika progressiva glas och de individuellt tillpassade glasen.

Barnglasögon

Bågar till barn

I vår butik finns allt från fina och diskreta till tuffa barnbågar i fräcka färger. Vi väljer ut bågar av god kvalitet som tål att användas vid både lek och sport. Välkommen in att titta närmare så ska ni och era barn se att det kan vara roligt att ha glasögon! 

Garanti för barn under 8 år 

Livliga barn? Oroa er inte. Vid skada på glasögon till barn under 8 år byter vi reservdelar och glas utan kostnad under det första året. Gäller ej då ny styrka behövs på glasen, eller vid totalskada/förlust.

Trivia om glasögon

Glasögonen uppfanns kring 1200-talet i Italien, då man använde ädelstenen Beryll. Det är även från ordet beryll som smeknamnet brillor kommer ifrån. Linköping har också haft sin egen del i historien om glasögon då munk Johannes Hildebrand skickade ett brev i början av 1400-talet till biskopen i Linköping som avslutades med, ” ..så skicka mig också Edra brillor..”. Att glasögon var populärt bland munkar var kanske inte så konstigt då dem la väldigt mycket tid på att skriva och läsa medan den resterade delen av befolkningen ägnade sig åt arbeten där synen inte var prioriterad. Men på 800 år har det hänt väldigt mycket. Vi människor tar till oss information i skrift varje dag via tidningar, böcker och mobiltelefoner. Det har gjort att efterfrågan på glasögon har ökat. Idag är det inte bara ett hjälpmedel för att förbättra synen, det har blivit en mycket populär modeaccessoar. Stora anrika modehus såsom Giorgio Armani och Gucci har designat bågar nästan lika länge som de har designat kläder. Vi på Optiker Almå har sålt glas och bågar i över 40 år och vi har sett vilka trender som har passerat och vilka som är aktuella i nuläget. I vår butik hittar du varumärken från mindre nordiska designerns men även större internationella, vad de alla har gemensamt är unik design och hög kvalitet. Vi vet även att alla ögon och synfel är olika, tillsammans med duktiga optiker och avancerad utrustning hittar vi rätt glas för just ditt synfel. Välkommen in till Optiker Almå för att hitta glasögon som får dina ögon att le!

Kontakt  |   Karta   |   Nyheter  |   Om cookies  |   Öppettider   |   Boka tid

013-